Mejerist

Skummetmælk, minimælk, sødmælk eller softice? Stærk eller mild ost? Når mælken kommer fra landmand til mejeri skal den forarbejdes. Det sker ved hjælp af store maskiner, forskellige tempereringer og bakterier. Som mejerist lærer du at fremstille mejeriprodukter. Du lærer om de processer, der skal til, for at mælk bliver til ost eller is. Du lærer at betjene maskinerne. Du lærer om hygiejne. Du lærer, hvordan produkterne skal pakkes på den bedste måde, så de kan holde sig. Efter grundforløbet kan du specialisere dig til enten mejerioperatør eller mejerist.

Mejerist

Skummetmælk, minimælk, sødmælk eller softice? Stærk eller mild ost? Når mælken kommer fra landmand til mejeri skal den forarbejdes. Det sker ved hjælp af store maskiner, forskellige tempereringer og bakterier. Som mejerist lærer du at fremstille mejeriprodukter. Du lærer om de processer, der skal til, for at mælk bliver til ost eller is. Du lærer at betjene maskinerne. Du lærer om hygiejne. Du lærer, hvordan produkterne skal pakkes på den bedste måde, så de kan holde sig. Efter grundforløbet kan du specialisere dig til enten mejerioperatør eller mejerist.

Hør fra de unge på uddannelsen

Uddannelsens opbygning


Ost, is og yoghurt. Vil du arbejde på et mejeri med forarbejdning af mælk, så er mejerioperatør vejen frem. Du lærer at behandle den rå mælk, som kommer til mejeriet med tankvogne, at køle mælken ned, og pumpe den i store tanke, varme den op og centrifugere den, så den bliver skilt i skummetmælk og fløde. Du lærer at blande mælk til en bestemt fedtprocent og efterbehandle den, ligesom du skal passe og rengøre maskiner. Uddannelsen til mejerioperatør er første skridt mod at blive mejerist. Lyder det som noget for dig at arbejde med kemiske processer og fremstilling af mejeriprodukter?


Interesserer du dig for mikrobiologi, fysik og kemi? Som mejerist styrer du bakterier og svampe i produktion af fx ost, smør og yoghurt, så det får den rigtige konsistens og smag. Det handler om at styre miljø, hygiejne og produktionsudstyr, så processerne lykkes. Du kan komme til at arbejde for såvel et mejeri som virksomheder i fødevare- eller medicinalindustrien. Lyder det som noget for dig, så skal du overveje uddannelsen til mejerist.

Denne uddannelse afsluttes med en svendeprøve.

Hvordan er fordelingen?

Praktikfordeling:

Virksomhedspraktik 100%
Skolepraktik 0%

Aldersfordeling mellem eleverne:

Under 18 4%
18-19 8%
20-24 34%
Over 25 54%

Kønsfordelingen mellem eleverne:

Kvinde 22%
Mænd 78%
Uddannelsens opbygning

Ost, is og yoghurt. Vil du arbejde på et mejeri med forarbejdning af mælk, så er mejerioperatør vejen frem. Du lærer at behandle den rå mælk, som kommer til mejeriet med tankvogne, at køle mælken ned, og pumpe den i store tanke, varme den op og centrifugere den, så den bliver skilt i skummetmælk og fløde. Du lærer at blande mælk til en bestemt fedtprocent og efterbehandle den, ligesom du skal passe og rengøre maskiner. Uddannelsen til mejerioperatør er første skridt mod at blive mejerist. Lyder det som noget for dig at arbejde med kemiske processer og fremstilling af mejeriprodukter?

Interesserer du dig for mikrobiologi, fysik og kemi? Som mejerist styrer du bakterier og svampe i produktion af fx ost, smør og yoghurt, så det får den rigtige konsistens og smag. Det handler om at styre miljø, hygiejne og produktionsudstyr, så processerne lykkes. Du kan komme til at arbejde for såvel et mejeri som virksomheder i fødevare- eller medicinalindustrien. Lyder det som noget for dig, så skal du overveje uddannelsen til mejerist.

Hvordan er fordelingen?

Praktikfordeling:

Virksomhedspraktik 89%
Skolepraktik 11%

Aldersfordeling mellem eleverne:

Under 18 11%
18-19 17%
20-24 30%
Over 25 42%

Kønsfordelingen mellem eleverne:

Kvinde 30%
Mænd 70%

Placering

Uddannelsessteder

Hvor kan man arbejde?

Så mange har fået job som nyuddannet

95%

Placering

Uddannelsessteder

Hvor kan man arbejde?

Så mange har fået job som nyuddannet

100%

Kristian

Mejerist

“ Det er den uddannelse, der åbner op til mest i hele Danmark, fordi man har så stor fokus på hygiejne. Så har man nogle fede kollegaer. ”

Mikkel

Mejerist

“ Elsker mit fag, fordi det kan være alsidigt, der er mulighed for at ende i mange brancher, ikke kun inden for mejeriprodukter, men inden for medicin og alt overvågning af processer. “

Mikkel

Mejerist

“ Tit er der skiftende arbejdstider, der påvirker ens fritid, det er træls, men giver os god løn i sidste ende. ”

Jesper

Mejerist

“ Det bliver desværre mere og mere automatiseret på mejerierne, hvilket betyder, at arbejdet til tider er meget stille siddende. “

Tom

Grafisk tekniker

“ Elsker at starte en opgave og se den fra begyndelse til slutresultatet. Jeg kan godt lide at vide mere og mere om faget. ”

Kasper

Grafisk tekniker

“ Jeg har altid været glad for at kunne designe og producere mit eget tryk, til hvad end jeg måtte have lyst til. Samt glæden i at give ens kunder et tryk, som de har selv har udtænkt, og se hvor glade de er for det færdige produkt. “

Pernille

Grafisk tekniker

“ Jeg er vild med at lave opgaver for kunder. Tit er jeg stolt, når jeg skal aflevere et produkt. Det kan jeg godt lide ”

David

Grafisk tekniker

“ I det her håndværk kan jeg virkelig kombinere mine kreative evner med min interesse for computer. “

Vil du vide mere?

Synes du denne uddannelse lyder spændende? Så kan du læse mere om den, og hvad det kræver for at blive optaget her

Klar til at søge om optagelse?

Er denne uddannelse lige dig? Så kan du finde mere information og søge optagelse her

Vil du vide mere?

Synes du denne uddannelse lyder spændende? Så kan du læse mere om den, og hvad det kræver for at blive optaget her

Klar til at søge om optagelse?

Er denne uddannelse lige dig? Så kan du finde mere information og søge optagelse her

Titel

Go to Top