“At være frisør behøver ikke ‘bare’ at være frisør. Faget og uddannelsen åbner dørene for en masse andre ting, hvis bare man kaster sig ud i det.”
Hvad synes Rosalina Johnson, 33 år og uddannet frisør og make-up artist om sin uddannelse
Q: Hvordan fandt du på at starte på frisøruddannelsen?
A: “Jeg startede lidt tilfældigt. Da jeg skulle i folkeskolepraktik, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle finde på, og der foreslog en lærer, at jeg prøvede at arbejde i en frisørsalon. Næste gang jeg var nede hos min lokale frisør og blive klippet, spurgte jeg, om ikke jeg måtte være i praktik der. Det måtte jeg gerne.
Jeg syntes stemningen i salonen var så hyggelig, og de var rigtig søde. Efter min praktik fik jeg et studiejob dernede, hvor jeg vaskede hår og lavede kaffe. Så jeg kom ind og snuse i en salon, inden jeg overhovedet var startet på uddannelsen. Efter efterskolen søgte jeg ind på uddannelsen og startede, da jeg var 16.”
Q: Hvad er det ved frisørfaget, der tiltrækker dig?
A:“Det var fascinerende at se folk tilpasse sig så mange stemninger i løbet af en dag. Som frisør får du en ny kunde i stolen cirka hver time. Det er mange mennesker om dagen, som du hurtigt kommer tæt på.
De åbner sig op, fordi det er en intim situation. Og så er det teknisk spændende at se dygtige frisører klippe og farve. Frisører har virkelig evnen til at lave noget på kort tid, der kan forandre en masse hos et andet menneske.”
Q: Hvilke kompetencer skal man have for at være en god frisør?
A:“Man skal være god til mennesker. Mange kunder kommer til en og siger: “Jeg vil gerne prøve noget helt nyt i dag.” Så skal man spore sig ind på mennesket, fordi det er afgørende, at det hår man laver er tilpasset det liv, kunden lever. Som frisør skal man derfor træffe beslutninger og være dygtig til at guide folk.”
Q: Du tog på et tidspunkt til Paris for at arbejde. Hvordan skete det?
A:“Efter jeg var færdiguddannet, arbejdede jeg et år i en salon. På et tidspunkt fik jeg lyst til at udtrykke mig endnu mere kreativt, og besluttede mig for også at tage en make-up-artist uddannelse i Danmark. Så begyndte jeg at assistere en hår- og make-up artist herhjemme, og kom derefter med til Paris, hvor jeg fik mulighed for at assistere en dygtig fransk hårstylist.”
Q: Hvad er det vildeste ved at arbejde i Paris?
A:“Modeugerne! De var altid sjove. Jeg var jo pludselig blevet hårstylist i modebranchen, og arbejdede med kæmpestore brands – alt fra H&M til Vogue. Der er en helt speciel energi i modebranchen. Der er mange følelser på spil for modehusene, når de skal præsentere en ny kollektion, og der er mange mennesker i gang. Det går rigtig stærkt og det er virkelig et vildt adrenalinsus!”
Q: Hvordan oplevede du frisøruddannelsen?
A:“Jeg syntes i starten at det var lidt hårdt, at de andre af mine venner gik i gymnasiet sammen og på den måde kunne følges ad aldersmæssigt. Der var vi en masse forskellige aldre i praktikken på uddannelsen. Men det skulle vise sig at være lidt af en gave, fordi man bliver modnet på en anden måde. Og så fik jeg lov til at arbejde med mennesker, der havde en kæmpe erfaring indenfor faget. Det var virkelig inspirerende.”
Q: Hvis du skulle komme med et godt råd til unge der står over for at skulle vælge uddannelse, hvad skulle det så være?
A:“Lad være med at være så korrekt, kast dig ud i ting! At være frisør behøver ikke ‘bare’ at være frisør. Det er misforstået, at du kun kan stå i en salon. Faget og uddannelsen åbner dørene for en masse andre ting – hvis man kaster sig ud i det.”